Vzdelávací plán pre deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou

V súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní prebiehajú v mesiaci február, marec na základných školách zápisy detí do 1. Ročníka pre nový školský rok.
 
Často sa stáva, že až pri zápise sa zistí , že niektoré deti nedosahujú školskú zrelosť , prípadne trpia rôznymi vývojovými poruchami, alebo poruchami správania. Tieto negatívne javy treba zisťovať už pri plnení predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Včas je potrebné upozorniť rodičov dieťaťa o daných problémoch a kontaktovať ich na návštevu centra pedagogicko – psychologického poradenstva a prevencie z dôvodu, aby sa dieťa podrobilo psychologickému vyšetreniu.
 


O vyšetrení školskej pripravenosti treba uvažovať, keď dieťa :
 
- je veľmi živé, hravé, nevydrží dlhšie pri jednej činnosti, dá sa ľahko odpútať vonkajšími podnetmi,
 
- nerado kreslí, nedrží správne ceruzku, alebo ju striedavo drží v pravej ruke a ľavej ruke, nie je dosť zručné,
 
- má ťažkosti s výslovnosťou, málo rozvinutú reč, ak je bojazlivé, odmieta kontakt s druhými v cudzom prostredí reaguje plačom,
 
- je síce rovnako zrelé a celkovo vyspelé, ale v rodinnom prostredí sa odohrávajú veľké zmeny napr. rodičia sa rozvádzajú, alebo aktuálne neistoty,
 
- trpí na opakované a časté choroby napr. opakované zápaly horných dýchacích ciest,

- nie je samostatné v sebaobsluhe,
 
- nechodilo alebo veľmi málo chodilo do materskej školy a hrozí že si bude ťažko zvykať na systém povinností, na kolektív detí na požiadavky učiteľa.
 

Najčastejšími prejavmi nepripravenosti dieťaťa pre školu sú:
 
- zaostávajúci vývin reči, chudobná slovná zásoba,
 
- citová labilita,
 
- hravosť, detské vystatovanie sa,
 
- extrémna zábudlivosť, neschopnosť vyčleniť podstatné zo získaných vekuprimeraných informácií,
 
- nedostatky všeobecných vedomostí, všeobecnej informovanosti,
 
- znížená výkonnosť,
 
- ťažkosti v adaptácii na kolektív.
 


Začiatok povinnej školskej dochádzky
 

Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši 6 rokov k 31. augustu.

Na zápis je potrebné prísť aj v prípade, že bude rodič žiadať o odklad povinnej školskej dochádzky alebo ak školská dochádzka už bola odložená v predchádzajúcom roku.
 


Odloženie povinnej školskej dochádzky
 

Ak dieťa po dovŕšení 6 roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť a pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia, riaditeľ školy rozhodne o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok alebo zaradení dieťaťa do nultého ročníka ZŠ a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu.
 

Postup pri odklade povinnej školskej dochádzky


O odklad odloženej školskej dochádzky žiada zákonný zástupca dieťaťa písomne riaditeľa školy. Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporúčanie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa alebo o jeho zaradení do nultého ročníka aj na návrh MŠ, ktorú dieťa navštevuje a na základe predchádzajúceho odporúčania zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a to vždy s informovaným súhlasom zákonného zástupcu. Zákonný zástupca má právo rozhodnúť o tom, či dieťa s odloženou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník.
 
Rodič môže požiadať o odklad aj vtedy ak zariadenie výchovného poradenstva a prevencie odporúča odklad, lebo o prijatí žiaka rozhoduje riaditeľ.
 


Dodatočný odklad


Ak sa u žiaka 1. ročníka ZŠ, ktorý nemal odložený začiatok povinnej školskej dochádzky a neabsolvoval nultý ročník ZŠ, v prvom polroku 1. ročníku dodatočne zistí, že nedosiahol školskú spôsobilosť, môže riaditeľ školy rozhodnúť o dodatočnom odložení plnenia povinnej školskej dochádzky alebo o jeho zaradení do nultého ročníka.
 
Zákonný zástupca má právo sa rozhodnúť o tom, či dieťa s dostatočne odloženou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník.
 


Nultý ročník
 

Nultý ročník ZŠ je určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek 6 rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho procesu 1. ročníka ZŠ. Najčastejšie je nultý ročník odporúčaný deťom ktoré spĺňajú väčšinu kritérií školskej zrelosti, ale v jednom výrazne zaostávajú. Postupne sa to učia základným zručnostiam, ktoré vyžaduje a predpisuje škola, zvykajú si na režim školy, trénujú pozornosť, rozvíjajú sociálne zručnosti.
 


Predčasný nástup do školy:


Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa ktoré nedovŕšilo 6 rok veku je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.


Psychologické vyšetrenie vykonáva
 
Centrum pedagogicko psychologického poradenstva v Šali.

 

Pre vyšetrenie dieťaťa sú potrebné:

- súhlas so psychologickým vyšetrením, s evidovaním výsledkov vyšetrenia a zaslaním správy
 
- prihláška na psychologické vyšetrenie.

 

 

 

 

 

Plán vypracovala : p. zást. MŠ, Mária Mátraiová
 

 


September 2010 _____________________
 
Mgr. Viera Csubová,
 
riad. školy

Joomla Templates - by Joomlage.com