Školský poriadok

Školský poriadok predmetnej materskej školy je vypracovaný v zmysle zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní, vyhlášky č.306/2008 Z.z. o materskej škole a zákona 596/2004 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve s prihliadnutím na špecifické podmienky Materskej školy v Seliciach, Ul. Školská 1003
 


A) PRÁVA A POVINNOSTI DIEŤAŤA A ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCU
 
(1) Dieťa má právo na
 
· rovnoprávny prístup ku vzdelávaniu,
 
· bezplatné vzdelanie pre päťročné deti pred začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky v materských školách,
 
· vzdelanie v štátnom jazyku a materinskom jazyku v rozsahu ustanovenom zákonom,
 
· individuálny prístup rešpektujúci jeho schopnosti a možnosti, nadanie a zdravotný stav v rozsahu ustanovenom zákonom,
 
· úctu k jeho vierovyznaniu, svetonázoru, národnostnej a etnickej príslušnosti,
 
· poskytovanie poradenstva a služieb spojených s výchovou a vzdelávaním,
 
· výchovu a vzdelávanie v bezpečnom a hygienicky vyhovujúcom prostredí,
 
· organizáciu výchovy a vzdelávania primeranú jeho veku, schopnostiam, záujmom, zdravotnému stavu a v súlade so zásadami psychohygieny,
 
· úctu k svojej osobe a na zabezpečenie ochrany proti fyzickému, psychickému a sexuálnemu násiliu,
 
· na informácie týkajúce sa jeho osoby a jeho výchovno-vzdelávacích výsledkov,
 
· na individuálne vzdelávanie za podmienok ustanovených zákonom podľa § 24.
 
·  Dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami má právo na výchovu a vzdelávanie s využitím špecifických foriem a metód, ktoré zodpovedajú jeho potrebám, a na vytvorenie nevyhnutných podmienok, ktoré túto výchovu a vzdelávanie umožňujú.
 
· Dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami má právo používať pri výchove a vzdelávaní špeciálne učebnice a špeciálne didaktické a kompenzačné pomôcky;
 
(2) Dieťa je povinné
 
· neobmedzovať svojím konaním práva ostatných osôb zúčastňujúcich sa výchovy a vzdelávania,
 
· dodržiavať školský poriadok školy a ďalšie vnútorné predpisy školy

· chrániť pred poškodením majetok školy a majetok, ktorý škola alebo školské zariadenie využíva na výchovu a vzdelávanie,
 
· konať tak, aby neohrozoval svoje zdravie a bezpečnosť, ako aj zdravie a bezpečnosť ďalších osôb zúčastňujúcich sa na výchove a vzdelávaní,
 
· ctiť si ľudskú dôstojnosť svojich spolužiakov a zamestnancov školy alebo školského zariadenia,
 
· rešpektovať pokyny zamestnancov školy alebo školského zariadenia, ktoré sú v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, vnútornými predpismi školy a dobrými mravmi.
 
(3) Zákonný zástupca dieťaťa má právo

· vybrať pre svoje dieťa školu alebo školské zariadenie, ktoré poskytuje výchovu a vzdelávanie podľa tohto zákona, zodpovedajúce schopnostiam, zdravotnému stavu, záujmom a záľubám dieťaťa, jeho vierovyznaniu, svetonázoru, národnosti a etnickej príslušnosti; právo na slobodnú voľbu školy alebo školského zariadenia možno uplatňovať v súlade s možnosťami výchovno-vzdelávacej sústavy
 
· žiadať, aby sa v rámci výchovy a vzdelávania v škole alebo v školskom zariadení poskytovali deťom a žiakom informácie a vedomosti vecne a mnohostranne v súlade so súčasným poznaním sveta a v súlade s princípmi a cieľmi výchovy a vzdelávania podľa zákona,
 
· oboznámiť sa s výchovno-vzdelávacím programom školy alebo školského zariadenia a školským poriadkom,
 
· byť informovaný o výchovno-vzdelávacích výsledkoch svojho dieťaťa,
 
· na poskytnutie poradenských služieb vo výchove a vzdelávaní svojho dieťaťa,
 
· zúčastňovať sa výchovy a vzdelávania po predchádzajúcom súhlase riaditeľa školy na edukačných aktivitách určených ročným plánom školy
 
· vyjadrovať sa k výchovno-vzdelávaciemu programu školy alebo školského zariadenia
 
(4) Zákonný zástupca dieťaťa je povinný
 
· vytvoriť pre dieťa podmienky na prípravu na výchovu a vzdelávanie v škole

· dodržiavať podmienky výchovno-vzdelávacieho procesu svojho dieťaťa určené školským poriadkom,
 
· dbať na sociálne a kultúrne zázemie dieťaťa a rešpektovať jeho špeciálne výchovnovzdelávacie potreby,
 
· informovať školu o zmene zdravotnej spôsobilosti jeho dieťaťa, jeho zdravotných problémoch alebo iných závažných skutočnostiach, ktoré by mohli mať vplyv na priebeh výchovy a vzdelávania,

· prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky,
 
· predložiť škole lekárske potvrdenie, ak neprítomnosť dieťaťa z dôvodu ochorenia trvá dlhšie ako tri po sebe nasledujúce dni


B) PREVÁDZKA A VNÚTORNÝ REŽIM ŠKOLY
 
I. Charakteristika materskej školy
 
Materská škola je 1 - triedna. Poskytuje poldennú výchovnú starostlivosť deťom vo veku od troch do šesť rokov a deťom s odloženou povinnou školskou dochádzkou.

Materská škola je umiestnená v účelovej budove. Je to prízemná budova so vstupnou chodbou, na jej ľavej strane hneď pri vchode sú toalety a jedna trieda s príslušenstvom- umyváreň. Na pravej strane chodby je jedáleň, V zadnej časti chodby po ľavej strane sú šatňové skrinky a oproti nim sú lavičky, ktoré slúžia na prezúvanie .
 
II. Prevádzka materskej školy
 
Materská škola je v prevádzke v pracovných dňoch od 7.30 - 13.00 hod.

Riaditeľka materskej školy: Mgr. Viera Csubová
 
Konzultačné hodiny : 7:30 – 13:00 hod. na základe telefonického dohovoru o stretnutí
 
Zástupkyňa riaditeľky materskej školy: Mária Mátraiová
 
Triedna učiteľka: Gabriela Mészárosová
 
Vedúca školskej jedálne: Iveta Mitlíková
 
Konzultačné hodiny : 07.30 - 15.30 hod.
 
Prevádzka materskej školy bola prerokovaná s rodičmi a odsúhlasilo ju Obec Selice, zriaďovateľ školy.
 
V čase letných prázdnin je prevádzka materskej školy prerušená z hygienických dôvodov na osem týždňov. V tomto období podľa dispozície riaditeľky materskej školy vykonávajú prevádzkoví zamestnanci upratovanie a dezinfekciu priestorov, pedagogickí a ostatní zamestnanci podľa plánu dovoleniek čerpajú dovolenku.
 
Prerušenie prevádzky oznámi riaditeľka materskej školy oznamom spravidla dva mesiace vopred.


III. Podmienky prijatia dieťaťa do materskej školy
 
(1) Zápis a prijatie detí do materskej školy
 
Deti sa do materskej školy prijímajú k začiatku školského roka, alebo v priebehu školského roka, pokiaľ je voľná kapacita predškolského zariadenia. Prihlášku rodič obdrží u riaditeľky materskej školy. Úvodný pohovor s riaditeľkou školy pred prijatím dieťaťa do materskej školy absolvuje rodič spravidla spolu s dieťaťom. K prihláške je potrebné priniesť rodný list dieťaťa na porovnanie údajov v prihláške dieťaťa do materskej školy.
 
Písomné rozhodnutie o prijatí, resp. neprijatí dieťaťa do materskej školy k začiatku školského roka dostane rodič najneskôr do 30. apríla príslušného kalendárneho roka, prípadne si ho osobne prevezme u riaditeľky školy a jeho prevzatie potvrdí svojim podpisom. O podmienkach prijatia sú rodičia overiteľne informovaní pri podaní prihlášky.
 
Ak dieťa do predškolského zariadenia nenastúpi do 14 dní od dátumu nástupu uvedeného na rozhodnutí o jeho prijatí vydá riaditeľka školy rozhodnutie o ukončení jeho dochádzky a na jeho miesto môže prijať iné dieťa.
 
Rodič zdravotne postihnutého dieťaťa predloží spolu s prihláškou a uvedenými dokladmi o zdravotnom stave aj vyjadrenie pediatra o možnosti integrácie dieťaťa. K tejto problematike predloží aj vyjadrenie špeciálneho pedagóga, ktorý vo svojom posudku spracuje aj návrh na zníženie počtu detí v triede, vzhľadom na charakter postihnutia dieťaťa.
 
Prijatiu zdravého alebo postihnutého dieťaťa môže predchádzať adaptačný alebo diagnostický pobyt dieťaťa po dohode rodiča s riaditeľkou materskej školy. O forme pobytu sa rozhodne s prihliadnutím na individuálne osobitosti dieťaťa. V prípade zníženej adaptačnej schopnosti dieťaťa a v záujme jeho zdravého vývinu môže riaditeľka po prerokovaní s rodičom alebo na základe jeho písomnej žiadosti rozhodnúť o prerušení dochádzky dieťaťa do materskej školy (na dohodnutý čas), alebo o ukončení dochádzky.
 
Rozhodnutie o odložení povinnej školskej dochádzky predloží rodič riaditeľke materskej školy spravidla do 15. apríla. Pokiaľ rodič do tohto termínu rozhodnutie od riaditeľa ZŠ neobdržal, upozorní riaditeľku materskej školy na možnosť odkladu povinnej školskej dochádzky dieťaťa za účelom rezervovania miesta v materskej škole.
 


(2) Dochádzka detí do materskej školy
 
Spôsob dochádzky a spôsob stravovania dieťaťa dohodne rodič s riaditeľom alebo triednym učiteľom materskej školy. V prípade dochádzky dieťaťa v priebehu dňa dohodne rodič čas jeho príchodu a spôsob stravovania tak, aby nenarušil priebeh činností ostatných detí.
 
Prevzatie dieťaťa môže pedagogický zamestnanec odmietnuť ak zistí, že jeho zdravotný stav nie je vhodný na prijatie do materskej školy.
 
Neprítomnosť dieťaťa a odhlásenie zo stravy oznámi rodič vopred, najneskôr do 08:00 hod. v deň neprítomnosti dieťaťa.
 
Najneskôr do 14 pracovných dní od začiatku neprítomnosti dieťaťa oznámi rodič dôvod a predpokladaný čas jeho neprítomnosti. Ak je neprítomnosť dlhšia ako 30 po sebe nasledujúcich dní, oznámi riaditeľke dôvod neprítomnosti písomne, pričom pri opätovnom nástupe dieťaťa predloží lekárske potvrdenie v prípade, že dôvod neprítomnosti dieťaťa v materskej škole bola choroba. V ostatných prípadoch opätovne podpíše prehlásenie o bezinfekčnosti prostredia, z ktorého dieťa prichádza.
 
Ak rodič do 14 pracovných dní neoznámi riaditeľke dôvod neprítomnosti dieťaťa, alebo závažným spôsobom opakovane poruší vnútorný poriadok materskej školy, riaditeľka po predchádzajúcom upozornení rodiča môže rozhodnúť o ukončení dochádzky dieťaťa do predškolského zariadenia.
 
(3) Úhrada príspevkov za dochádzku
 
Za pobyt dieťaťa v materskej škole v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia obce prispieva zákonný zástupca na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy mesačne na jedno dieťa sumou 4,97 €/ 150,-Sk.
 
Príspevok podľa odseku 1 sa uhrádza do 15. dňa príslušného kalendárneho mesiaca.
 
Príspevok v materskej škole sa neuhrádza za dieťa
 
a) ktoré má jeden rok pred splnením povinnej školskej dochádzky,
 
b) ak zákonný zástupca dieťaťa predloží riaditeľovi materskej školy doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi,[1]
 
c) ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu.
 
Príspevok v materskej škole na základe rozhodnutia zriaďovateľa sa neuhrádza za dieťa,

a) ktoré má prerušenú dochádzku do materskej školy na viac ako tridsať po sebe nasledujúcich kalendárnych dní z dôvodu choroby alebo rodinných dôvodov preukázateľným spôsobom,

b) ktoré nedochádzalo do materskej školy v čase školských prázdnin alebo bola prerušená prevádzka materskej školy zapríčinená zriaďovateľom alebo inými závažnými dôvodmi; v týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť určeného príspevku.
 
Okrem tohto príspevku je rodič povinný uhradiť do 5 dňa v mesiaci príspevok na stravovanie dieťaťa, pokiaľ sa v materskej škole stravuje. Aktuálna výska príspevku na stravu je 1,06 €.
 
V prípade, že rodič neuhradí uvedené poplatky v stanovenom termíne, riaditeľka materskej školy môže po predchádzajúcom upozornení rodiča rozhodnúť o ukončení dochádzky dieťaťa do predškolského zariadenia.
 
IV. Vnútorná organizácia materskej školy
 
(1) Organizácia tried a vekové zloženie detí
 
Prízemie: 1. trieda - 5 - 6 ročné deti
 
(2) Prevádzka triedy, schádzanie a rozchádzanie detí
 
V čase od 7.30 – 8.00 hod. sa deti schádzajú v triede.

Od 8.00 hod. sa začína prevádzka v triede.
 
O 13.00 hod. sa končí prevádzka v triede
 
Rodič privádza dieťa do materskej školy spravidla do 08:00 hod. a prevezme ho spravidla do 13.00 hod. Vchod do materskej školy sa zamyká o 8.00 hod.

Prevádzka školy končí o 13:00 hod.
 


(3) Rámcová organizácia dňa detí v materskej škole

7:30 - 8:00 : Schádzanie detí v 1.triede: hry a hrové činnosti
 
8:00 - 8:30 : Hry a hrové činnosti už vo svojej triede
 
- EDUKAČNÁ AKTIVITA: RANNÝ KRUH
 
- POHYBOVÉ A RELAXAČNÉ CVIČENIE
 
8:30 - 9:00 : Činnosti zabezpečujúce správnu životosprávu
 
- Osobná hygiena

- Desiata
 
9:00 – 11,00 : EDUKAČNÁ AKTIVITA
 
- Príprava na pobyt vonku
 
- POBYT VONKU
 
- Činnosti zabezpečujúce správnu životosprávu
 
12:45 - 12:00 : Obed
 
12:00 - 13:00 : EDUKAČNÁ AKTIVITA, hry a hrové aktivity.
 
(4) Preberanie detí
 
Dieťa od rodičov osobne preberá učiteľka, ktorá zaň zodpovedá od jeho prevzatia až po odovzdanie rodičovi (inej splnomocnenej osobe staršej ako 10.rokov), alebo pedagógovi, ktorý ho v práci strieda.

V prípade, že si rodič do 13:00 hod. nevyzdvihne dieťa z MŠ, učiteľka vykoná tieto kroky :
 
telefonicky kontaktuje rodiča, iných príbuzných
 
odvedie dieťa domov
 
ak rodič nie je doma, vráti sa do MŠ, urobí záznam do ranného filtra, zoberie dieťa domov k sebe, pričom na dvere MŠ vyvesí oznam o tom, kde sa ich dieťa nachádza

ak si rodič nevyzdvihne dieťa z MŠ 2x po dobe prevádzky školy, bude dieťa vylúčené
 


Rodičia detí dávajú k dispozícii škole svoje osobné telefónne čísla , ktoré sú využívané v súlade so znením zákona 428/2004 Z.z. o ochrane osobných údajov len v prípade ochorenia dieťaťa, alebo v prípade, že si dieťa rodič nevyzdvihne po skončení prevádzky školy, tak , ako je vyššie uvedené.
 


(5) Organizácia v šatni
 
Do šatne majú rodičia prístup. Pri prezliekaní a odkladaní vecí na vešiak vedú rodičia v spolupráci s učiteľkami deti k samostatnosti a poriadkumilovnosti.
 
Za poriadok a estetickú úpravu šatne zodpovedá učiteľka príslušnej triedy, za hygienu a uzamknutie vchodu určená prevádzková zamestnankyňa.
 
Rodičia nemajú dovolený prístup do priestorov tried a umyvárni z hygienických dôvodov.
 
(6) Organizácia v umyvárni
 
Trieda má samostatnú umyváreň. Každé dieťa má vlastný hrebeň a uterák, zubnú kefku, zubnú pastu a plastový pohárik, to všetko označené menom.
 
Za pravidelnú výmenu uterákov, čistenie hrebeňov, suchú podlahu a hygienu umyvárne zodpovedá určená prevádzková zamestnankyňa.
 
Deti sa v umyvárni zdržiavajú len za prítomnosti učiteľky, ktorá ich učí základným hygienickým návykom a sebaobsluhe. Za celkovú organizáciu pobytu detí v umyvárni, uzatvorenie vody, spláchnutie WC a dodržiavanie príslušných hygienických, zdravotných a bezpečnostných predpisov zodpovedá učiteľka príslušnej triedy.
 
(7) Organizácia v jedálni
 
Desiata
 
8:30 : v jedálni
 
Obed
 
11:45 : v jedálni:
 
Za kvalitu a predpísané množstvo stravy, hygienu a kultúru stolovania zodpovedá vedúca školskej jedálne. Ďalej zabezpečuje zisťovanie počtu stravníkov a pitný režim.
 
Za organizáciu a výchovný proces v jedálni zodpovedá riaditeľka materskej školy a učiteľka. Učiteľka vedie deti k osvojeniu si základných návykov kultúrneho stolovania, v maximálnej miere pri tom uplatňujú individuálny prístup k deťom. Počas jedla učiteľka deti nenásilne usmerňuje, podľa želania rodičov aj prikrmuje. Nenúti ich jesť!
 
Podľa vyspelosti detí sa učiteľka rozhodne k podaniu kompletného príboru.
 
(8) Pobyt detí vonku
 
Pobyt vonku obsahuje pohybové aktivity detí, vychádzky, edukačné aktivity a pod. V záujme zdravého psychosomatického rozvoja dieťaťa sa realizuje každý deň. Výnimkou sú nepriaznivé klimatické podmienky: silný nárazový vietor, silný mráz a dážď. V jarných a letných mesiacoch sa pobyt vonku upravuje vzhľadom na intenzitu slnečného žiarenia a zaraďuje sa 1 krát počas dňa, v dopoludňajších hodinách.
 
Počas pobytu detí vonku je učiteľka povinná zabezpečiť deťom plnohodnotnú, organizovanú činnosť, venuje deťom zvýšenú pozornosť, dodržiava požiadavky bezpečnosti a ochrany ich zdravia v zmysle príslušných všeobecne záväzných právnych predpisov a pokynov riaditeľky materskej školy.
 
V. Starostlivosť o zdravie, bezpečnosť a hygienu detí
 
V starostlivosti o zdravie, hygienu a bezpečnosť detí zamestnankyne materskej školy sa riadia všeobecne záväznými právnymi predpismi, najmä §7 vyhlášky Ministerstva školstva a vedy SR č. 306/2008 o materskej škole, §132 až 135 a §170 až 175 Zákonníka práce, zákonom Národnej rady SR č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, § 422 Občianskeho zákonníka, zákonom Národnej rady SR č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, Zákonom NR SR 126/2006 Z. z. o verejnom zdravotníctve, pracovným poriadkom a internými pokynmi riaditeľky materskej školy.
 
· zabezpečiť všestrannú starostlivosť o deti počas dňa, nenechať ich ani na chvíľu samé . vyhýbať sa vychádzkam do neznámeho terénu. Na vychádzku sú učiteľky povinné brať zdravotnú tašku prvej pomoci
 
· dôsledne dbať, aby deti neprišli do styku s predmetmi, s ktorými by sa mohli poraniť resp. si poškodiť zdravie ( ostré predmety, čistiace prostriedky a pod.).
 
· učiteľka plne zodpovedá za jej zverené deti do času, pokiaľ ich odovzdá ďalšej pracovníčke, rodičom, resp. nimi poverenej osobe na základe splnomocnenia. Mali by to byť dospelé osoby, ktoré sú potom za dieťa právne zodpovedné a nesmú byť pod vplyvom alkoholu . Týmto úkonom môžu rodičia splnomocniť aj svoje ďalšie dieťa, nie však mladšie ako 10 rokov, no zodpovednosť v plnej miere preberajú na seba

· výlet, alebo exkurzia sa organizuje na základe plánu práce školy, najviac na jeden deň s prihliadnutím na bezpečnostné, hygienické a fyziologické potreby detí a so zabezpečením teplého obeda pre deti. Organizačnú prípravu zabezpečí poverený pedagogický zamestnanec o priebehu aktivít a poučení zúčastnených osôb a detí vyhotoví písomný záznam, ktorý potvrdia všetky dospelé zúčastnené osoby svojim podpisom
 
· Na výlety a exkurzie s deťmi predškolského veku sa nesmú použiť prostriedky hromadnej dopravy
 
Za dodržiavanie hygienických predpisov v priestoroch materskej školy a ochranu zdravia detí zodpovedá aj prevádzková zamestnankyňa a to v rozsahu im určenej pracovnej náplne.
 
· zabezpečiť požadovanú hygienu a poriadok na škole podľa stanovených kritérií
 
· dodržiavať zásady a pokyny pracovníkov hygienického dozoru
 
· zamykať priestory, kde sú uložené čistiace prostriedky, taktiež odkladať ich z dosahu detí
 
· odomykať a zamykať vstupné dvere do budovy podľa režimu dňa
 
· starať sa o školský areál,

· starať sa o čistotu a schodnosť prístupových chodníkov
 


C) OCHRANA SPOLOČNÉHO MAJETKU
 
Materská škola je zabezpečená signalizačným zariadením. Vchody do materskej školy sú zamknuté bezpečnostnými zámkami.

V budove materskej školy je bez vedomia riaditeľky školy a sprievodu pracovníčky materskej školy z a k á z a n ý akýkoľvek pohyb cudzej osoby.
 
V zmysle zabezpečenia bezpečnosti detí a ochrany exteriérového majetku školy je vchod do materskej školy nepretržite uzamknutý, mimo času, keď rodičia privádzajú deti do materskej školy, alebo pre ne prichádzajú: 8:00 – 13:00 . V prípade, že sa rodič dieťaťa z rôznych dôvodov potrebuje dostať do objektu mimo uvedených časov, telefonicky (na chodbe je uvedený telefonický kontakt) privolá pani učiteľku, ktorá mu vchod otvorí a následne ho opäť uzavrie.
 

VII. Záverečné ustanovenia
 
V prípade porušenia vnútorného poriadku môže riaditeľka materskej školy vydať rozhodnutie o uložení výchovného opatrenia, resp. ukončení dochádzky .
 
Školský poriadok bol prerokovaný a schválený plénom Rodičovského združenia pri Materskej škole Selice, Školská 1003 a na triednom aktíve , ktorý sa konal


__________________________________
 
Mgr. Viera Csubová, riaditeľka školy
 

 


[1] Zákon č. 599/2003 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
 

 

Joomla Templates - by Joomlage.com