Koncepcia prevencie drogových závislostí a šikanovania

Koncepcia prevencie drogových závislostí a šikanovania /aj nelátkových závislostí/ v našej škole je zameraná na tieto základné oblasti:

 

 

-oblasť výchovy a vzdelávania / v predškolskej výchove, v plánoch ZŠ, v mimoškolskej záujmovej činnosti.../

 

-oblasť aktívnej ochrany dieťaťa pred sociálno-patologickými javmi

 

-oblasť odbornej psychologickej a poradenskej starostlivosti

 

-oblasť spolupráce s rodinou

 

-oblasť reedukácie a resocializácie

 

 

V súlade s článkom 33 Dohovoru o právach dieťaťa realizujeme opatrenia v oblasti ochrany pred negatívnymi javmi. Aktívnu ochranu v škole realizujeme monitorovaním zmien v správaní žiakov a formou realizácie opatrení v prípadoch dôvodného podozrenia z fyzického alebo psychického týrania, či ohrozovania mravného vývinu maloletých.

V školskom roku 2011/2012 bola práca koordinátorky PDZ a šikanovania zameraná na plnenie vytýčených úloh a cieľov rozpracovaných v ročnom pláne, ktorý je súčasťou dlhodobej koncepcie školy /2012-2016/. Koncepcia bude každoročne aktualizovaná a dopĺňaná o závažné problémy v správaní sa žiakov, ktorá sa vyskytli počas školského roku.

 

Hlavným cieľom, podľa ročného plánu koordinátorky, je vytváranie primárnych preventívnych aktivít, založených na odpútavaní pozornosti od návykových látok a rôznych foriem šikanovania zmysluplným trávením voľného času, eliminácia problémového správania žiakov.

 

Činnosť koordinátorky je zameraná hlavne na oblasť preventívno-výchovnú, kde pôsobí na žiakov na vyučovacích hodinách, sleduje výchovno-vzdelávacie výsledky a správanie žiakov, podporuje záujmovú činnosť, podľa potreby vedie pohovory s rodičmi, poskytuje konzultácie. Spolupracuje s odborníkmi z oblasti psychológie, zdravotníctva, polície/prednášky, besedy, semináre/. Poskytuje kontakty na odborníkov v prípade potreby- pre žiakov, učiteľov, rodičov.

 

 

 

Zapojili sme sa do troch projektov:

 

 

1. Cesta k emocionálnej zrelosti, kde sme robili rôzne aktivity zamerané na rozvíjanie emocionálnej inteligencie

 

 

2. Červené stužky- Medzinárodný deň boja proti AIDS

 

 

3. Zober loptu nie drogy, kde je hlavnou ideou zmysluplné trávenie voľného času športovými aktivitami.

 

 

K najzaujímavejším akciám patril už tradične Týždeň ovocia a zeleniny. Žiaci zhotovovali vo svojich triedach nástenky na tému zdravej výživy, námet zobrazovali vo svojich prácach na výtvarnej výchove. Veľký úspech majú ovocné a zeleninové šaláty- žiaci si ich robia z prinesených surovín, podľa vlastnej fantázie.

Koordinátorka v rámci projektu Cesta k emocionálnej zrelosti urobila prednášky v 3. a 5. ročníku. Žiaci riešili rôzne situácie, vyjadrovali svoj názorna problém, prezentovali vlastné stanovisko.

1. decembra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň boja proti AIDS. Všetci žiaci aj vyučujúci našej školy si pripli červené stužky a vypočuli rozhlasovú reláciu. V tomto školskom roku sa žiaci opäť stretli s príslušníkmi KPZ v Nitre, aby si vypočuli prednášku na tému Trestoprávna zodpovednosť a drogy.

Prostredníctvom vysielania v školskom rozhlase si žiaci vypočuli mnoho zaujímavých prednášok na tieto témy: AIDS, Svetový deň zdravia, Deň zeme, Deň matiek, Alkohol a deti a i.

Počas roka priebežne zhotovujeme ústrednú školskú nástenku, ktorá slúžiaj ako zdroj informácií pre rodičov. Teraz to boli témy: zdravá výživa, Červené stužky, Nedajte sa predať, Vzájomná tolerancia a rasová znášanlivosť, výstava výtvarných prác na tému Fajčenie je nebezpečný zlozvyk.

Našou snahou je podnecovať žiakov k zdravej telesnej aktivite, k športu, k utváraniu pozitívneho vzťahu k pohybu. Spolu s vedením školy, učiteľmi TV, triednymi učiteľmi, pravidelne organizujeme športové dni, medziškolské futbalové zápasy, športové popoludnia, vychádzky do okolia spojené s pohybovými hrami.

 

Joomla Templates - by Joomlage.com