MÁTE DOMA PREDŠKOLÁKA?

 

 

 

 

Možno ste aj vy nedávno mali v rodine dieťa, ktoré dosiahlo šiesty rok života a tešilo sa na vstup do školy. Správa z psychologického vyšetrenia však znela nekompromisne: návrh na odklad školskej dochádzky. Mnoho rodičov si v podobnej situácii položí otázku, čo s ich dieťaťom nie je v poriadku, keď ho „nechcú pustiť do školy“. Toto však nie je dôvod na paniku a sebaobviňovanie. Dôvodom môže byť fyzická, psychická alebo sociálna nezrelosť.

    Tieto funkcie sa dajú ľahko rozvíjať až do takej miery, že o rok je dieťa pripravené zvládnuť nápor školských povinností. Nie je správne nechať ho bez pomoci a vedenia kvalifikovaných pracovníčok materskej školy, ktoré presne vedia, ako s dieťaťom cielene pracovať.

    Najväčšou chybou je ponechať ho samé na seba, prípadne na (často neodborné a jednostranné) vedenie zo strany rodiča. Ak dieťa zažije neúspech pri nástupe do školy, často ho poznačí na celé obdobie školskej dochádzky. Preto odborníci radia pochváliť každú zvládnutú úlohu. Ak dieťa spraví chybu, treba byť opatrný a nápravu uskutočniť ohľaduplne a citlivo, najlepšie v jeho prítomnosti.

 

 

 

Joomla Templates - by Joomlage.com